vrijdag 3 juli 2015

Bloed eerlijk bericht over improvisatie

Een bloed eerlijk bericht voor iedereen die opkijkt tegen muzikanten die kunnen improviseren:
1. Alle nummers lijken op elkaar qua structuur en akkoorden. Dus als je 1 nummer heel goed leert om erover te spelen, dan heb je gelijk 100 andere nummers waar je hetzelfde over kunt doen. Zo hoef je misschien maar 5 typen songs te leren en kun je bijna overal over heen spelen. 
2. WIJ, improvisers, spelen de hele tijd licks, loopjes waarvan we weten dat ze vet klinken. Het gebeurt maar zelden dat we echt op avontuur gaan. Als je ons heel vet hoort spelen, dan kun je dat vergelijken met een rapper in een battle die vast materiaal gebruikt. Hoef je niet tegen op te kijken. Het is gewoon veel doen en veel leren en afkijken van andere improvisers. 90% van een solo bestaat uit licks en materiaal dat we al kennen. 
3. Wij zijn vaak al jaren bezig op allerlei sessies met improviseren. Wat je ziet kun jij ook over een aantal jaar. 
4. De enige manier om te leren soleren is het veel doen en andere solo's uitzoeken. Anderen naspelen, zelf dingen bedenken en risico's nemen. Niet teveel thuis zitten, maar met andere muzikanten samen spelen. 
5. Je moet gewoon bepaalde trucjes leren. Weten wanneer je wat kunt spelen. Als iemand je dat uitlegt, dan wordt alles heel simpel ! Vraag daarom iedereen om je heen wat zij doen, en iedereen geeft je strategie├źn om te improviseren. 
6. Google wat je wilt weten. Bijv. hoe je over een blues soleert. Gewoon vragen aan mensen en vergeet Google niet. Die geeft vaak nog veel sneller antwoord.
7. Neem backing tracks op Youtube, je vindt ze in allerlei stijlen en begeleidingen van verschillende nummers. Leer de toonladder in 1 positie en ga met die noten aan de slag iets moois te maken

Succes !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten